Social Icons

twitterfacebookrss feedemail

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Η εξαγγελία για δωρεάν ρεύμα τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης είναι βλακεία τύπου WI FI ή απάτη ; ή και τα δύο ;

<<Oι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ θα έχουν δωρεάν ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης αντί για σόμπες και τζάκια.>>


Για να δούμε τι θα σημαίνει αυτό στη πράξη.
H καταγραφή της κατανάλωσης γίνεται από τον μετρητή που βρίσκεται στο σπίτι του καταναλωτή και ο οποίος δεν επιδέχεται εντολές μη καταγραφής για κάποιες ημέρες .
Αρα τεχνικά δεν υπάρχει η δυνατότητα κάποιες ημέρες να χορηγείται ρεύμα το οποίο να μην καταγράφεται από τον μετρητή . Η καταμέτρηση δηλαδή η ανάγνωση της ένδειξης του μετρητή γίνεται κάθε τετράμηνο δηλαδή 120 ημέρες περίπου. Οταν λοιπόν εξαγγέλλουν ότι τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης θα χορηγούμε δωρεά ρεύμα προφανώς εννοούν ότι αν στη χρονική περίοδο που αφορά ο λογαριασμός υπήρξαν 10 ημέρες αυξημένης ρύπανσης θα αφαιρούν 20/120στά από την κατανάλωση που έχει καταγραφεί σε αυτό το 120ήμερο.

Αυτό όχι μόνο είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που διατυμπανίζουν ότι δηλαδή τις ημέρες αυτές οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταλώνουν δωρεάν ρεύμα προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης , αλλά  είναι ψευδέστατο και παραπλανητικό.
Αναλυτικό παράδειγμα :
Ενα μεσαίο νοικοκυριό που ανήκει στο κοινωνικό τιμολόγιο σε ένα σπίτι 80 τμ για τις ανάγκες του καταναλώνει περίπου 7 KWHώρες την ημέρα χ 120 = 840 kwh το τετράμηνο μαγειρεύει με γκάζι και δεν  χρησιμοποιεί θερμαντικά συστήματα.
Για να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί αν αυτό το νοικοκυριό παρακινούμενο από τις εξαγγελίες χρησιμοποιήσει θερμαντικά σώματα επί 20 ημέρες πιστεύοντας ότι αυτές τις ημέρες το ρεύμα είναι δωρεάν επειδή έχουν κηρυχθεί 10 ημέρες ως αυξημένης ρύπανσης . Θεωρούμε ότι θα χρησιμοποιηθούν τρία θερμαντικά σώματα επί 10 ώρες ημερησίως και θα καταναλώσουν από 40 έως 60  kwh την ημέρα ήτοι 20 χ 50 = 1000 kwh επιπλέον για τη θέρμανση . Ετσι η συνολική κατανάλωση θα ανέλθει στα 1840 αντί  840 από αυτά θα αφαιρεθούν  οι 300kwh ( 20/120σιοστά  δηλαδή 1840: 120 =15 και 20χ15= 300 ) Και ο καταναλωτής θα χρεωθεί 1540 kwh δηλαδή διπλάσιες από ότι αν δεν χρησιμοποιούσε θερμαντικά σώματα τις 20 ημέρες που θεωρούσε ότι το ρεύμα είναι ΔΩΡΕΑΝ !!!! Δηλαδή αυτό το δωρεάν θα του διπλασιάσει το λογαριασμό.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα με μια μέση χρήση τριών θερμαντικών σωμάτων επί 10 ώρες την ημέρα επί 20 ημέρες σε περίπτωση που έχουμε περισσότερα σώματα επί περισσότερες ώρες και ημέρες το αποτέλεσμα θα είναι γεωμετρικά αυξημένο στο λογαριασμό.
Οπως φαίνεται από το παραπάνω παράδειγμα οι συνέπειες στους καταναλωτές θα είναι πολύ χειρότερες επειδή δεν θα είναι φειδωλοί στη χρήση αφού θα νομίζουν ότι πρόκειται για δωρεάν ρεύμα .

Θα πάνε για μαλλί και θα βγουν κουρεμένοι.Θα πληρώσουν τουλάχιστον διπλάσιο λογαριασμό αν χρησιμοποιήσουν θερμαντικά σώματα με λογική χρήση γιατί αν πιστεύοντας ότι είναι δωρεάν το ρεύμα κάνουν ανεξέλεγκτη χρήση τότε μιλάμε για πολλαπλασιασμό του λογαριασμού ο οποίος θα έρθει το καλοκαίρι.

Τελικά είναι και απάτη και χοντροκομμένη βλακεία τύπου WI FI

19 σχόλια:

  1. Πόσα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα σηκώνει μια διφασική παροχή διαμερίσματος για να βγάλει την ημερήσια κατανάλωση που λέτε; Μήπως είναι λίγο ακραίο το παράδειγμα; Για τριφασική παροχή και μονοκατοικία ναι, μπορεί να γίνει, στο διαμέρισμα 80τμ, ακόμα και με τριφασική παροχή, το παράδειγμα 3 θερμαντικά σώματα επί 10 ώρες τη μέρα είναι λίγο υπερβολικό. Ο συλλογισμός σας ωστόσο αποκαλύπτει το κενό της ΔΕΗ, καθώς πράγματι κανείς δεν έχει διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό το "δωρεάν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχουν διφασικές παροχές υπάρχουν μονοφασικές και τριφασικές.
      Οι μονοφασικές παρέχουν μέχρι 7,5 kw και οι 3φ μέχρι22,5 kw
      Θερμαντικά σώματα υπάρχουν 1 kw , 2. , 2,5. και 3 kw
      Το παράδειγμα δεν είναι ακραίο είναι μεσαίο υπολογίζει 3 σώματα των 2 kw ούτε οι 10 ώρες από τις 24 είναι πολλές όταν πιστεύεις ότι το ρεύμα είναι ΔΩΡΕΑΝ

      Διαγραφή
  2. τζάμπα λιγνίτης(ΓΕΝΟΠ) ,τζάμπα τέφρα(ΤΙΤΑΝ) ..τζάμπα ρεύμα ..που θα πάει αυτό το χάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε φιλε λες βλακείες εγω καταναλώνω μονο ρευμα για θερμανση a/c και δεν ξεπερνάω τις 12 κιλοβατώρες την μερα μαζι με την λατρα του σπιτιου μου 80 τετραγ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε φιλε λες βλακείες εγω καταναλώνω μονο ρευμα για θερμανση a/c και δεν ξεπερνάω τις 12 κιλοβατώρες την μερα μαζι με την λατρα του σπιτιου μου 80 τετραγ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν "έξυπνε" που δεν λες βλακείες, το κλιματιστικό ζεσταίνει πιο οικονομικά από το καλοριφέρ, σε αναλογία 3:1 - δες και το http://www.tovima.gr/society/article/?aid=430955. Βάλε επί τρία σώματα που λέει το άρθρο, βγαίνουν ακριβώς τα νούμερα που γράφει το άρθρο. Να σου το στείλω τυπωμένο, Λεωφόρος Συγγρού 340, σε ποιον όροφο είπαμε;

      Διαγραφή
    2. Xristos εκτός από αυτά που γράφει ο φίλος ανώνυμος 9:28 και συμφωνώ μαζί του ,η παρότρυνση χρησιμοποιήστε ρεύμα για θέρμανση φυσικά και δεν σημαίνει ότι οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου θα εγκαταστήσουν τώρα κλιματιστικά αφού οι περισσότεροι δεν έχουν.
      Αρα θα χρησιμοποιήσουν τα πιο προσιτά θερμαντικά σώματα που είναι τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και οι ηλεκτρικές θερμάστρες και τα οποία είναι πιο ενεργοβόρα από τα ac.
      Κατά τα άλλα δεν κατάλαβα που διαφωνείς.

      Διαγραφή
  5. Στο πολύ σωστό και καθόλου ακραίο παράδειγμα, καλό θα ήταν να προσθέσουμε και το παρακάτω. Δικαιούχος κοινωνικού τιμολογίου έχει λογαριασμό διμήνου 225 Ευρώ. Από αυτά, τα 35 είναι η αξία του ρεύματος. Μεέναν απλό υπολογισμό δηλαδή, για μία μέρα αιθαλομίχλης του γίνεται η "απίστευτη " έκπτωση του ενός Ευρώ. Δηλαδή το 225 θα γίνει 224 (στην περίπτωση βέβαια που "τσιμπήσει" και χρησιμοποιήσει το "δωρεάν" ρεύμα, θα πληρώσει κανα 30άρι παραπάνω.
    Και αυτήν τη σούπερ-ντούπερ πρωτοβουλία, χρειάστηκε ακούω η υπογραφή 10 υπουργών, διαφημίσεις για την κοινωνική ευαισθησία της ΔΕΗ (μοναδικου παρόχου ηλεκτρισμού σήμερα αν δεν κάνω λάθος, και άρα χωρίς ανάγκη καμμίας διαφήμισης), και η ρητορική ικανότητα 3 υπουργών σε κοινή συνέντευξη, μέσα στην οποία ακούσαμε και το απίστευτο οτι το πετρέλαιο είναι ακριβό, για να... μήν το βρίσκουν φτηνό όσοι ζεσταίνουν τις πισίνες τους.
    Μπράβο λεβέντες. Και σ ανώτερα.
    ΥΓ
    Να βάλετε και φόρο πολυτελείας στο νερό για να το βρίσκουν δύσκολο να γεμίσουν τις πισίνες, και να κάνουμε αιτήσεις για επίδομα νερού οι υπόλοιποι. Και αν σας φανεί καλή ιδέα αυτό, και επίδομα ψωμιού, αέρα κι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστός ο όρος "τσιμπήσει" αποδίδει την διάσταση του προβλήματος

      Διαγραφή
  6. Απαραδεκτο λαικίστικο άρθρο. Δημιουργήθηκε ένας χαρακτήρας ο οποίος έχει τζάκι (ούτε 20% των κατοικιών της Αθήνας έχουν τζάκι), βρίσκει τσάμπα ξ'υλα για το τζάκι του, έχει κοινωνικό τιμολόγιο, δεν έχει νυκτερινό ρεύμα, χρειάζεται 3 σόμπες επί δέκα ώρες που να καίνε 2000 την ώρα η κάθε μία, δεν έχει αιρ κοντίσιον.
    Εγώ έχω τζάκι, δεν έχω κοινωνικό τιμολόγιο, έχω νυκτερινό ρευμα και έχω και αιρ κοντίσιον.
    Τζάκι δεν ανάβω ποτέ για θέρμανση παρά μόνο 2-3 φορες το χρόνο για ομορφιά.Ο λόγος είναι ότι το τζάκι προσφέρει πανάκριβη θέρμανση που καλύπτει μονο ένα χώρο και το υπόλοιπο σπίτι είναι παγωμένο.
    Η θέρμανση του σπιτιού μου 80 Τ.μ. λοιπόν και το κόστος της είναι η εξής:
    Το πρωι στις 6 ανάβω για 2 ώρες θερμαντικά σώματα 1 αικοντίσον και μια σόμπα σύνολο δαπάνης 0,06*3*2=0,36 λεπτα. Το μεσημέρι 3-5 άλλα 0,36 λεπτά. Το βράδυ 7-11 κανονικό τιμολόγιο, 4 ώρες*3*0,12=1,4 ευρώ , σύνολο την ημέρα 2 ευρώ.Ωρες θέρμανσης 8. Συνολο το μήνα 60 ευρώ.
    Τζάκι=60ευρώ / 0,20 το κιλό = 300 κιλά ξύλα. Με δεομένο ότι ένα τζάκι καίει 3 κιλά ξύλα την ώρα θέρμανση το μήνα 100 ώρες μεσοβέζικη σε ένα μόνο χώρο και όχι 240 ώρες με το ηλετρικό.
    Την καλημέρα αγαπητοί σύντροφοι και χρόνια σας πολλά.
    Slava stalinu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία ανώνυμη Slava stalinu:
      1ον κατ' αρχήν οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου που έχουν τζάκι και αιρ κοντίσιον αποτελούν εξαίρεση όπως εσείς και αν δεν είστε η μητέρα του κ Στουρνάρα είστε σίγουρα κάποια φίλη της και κατά συνέπεια δεν είμαστε σύντροφοι γι' αυτό υποβάλλω τα σέβη μου.
      2ον Το τζάκι δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση "δωρεαν" ρεύματος.
      3ον Στο άρθρο δεν αναφέρεται η αξία ρεύματος επειδή αυτό εξαρτάται από το τιμολόγιο και την κλιμάκωση της κατανάλωσης για το λόγο αυτό υπολογίζει μόνο τις KWH..
      4oν Από τους υπολογισμούς σας (0,06*3*2=0,36 λεπτα.- 4 ώρες*3*0,12=1,4 ευρώ ) το μόνο στοιχείο που μπορεί να θεωρηθεί πραγματικό είναι οι ώρες , όλα τα άλλα είναι ακατανόητα πχ τί είναι αυτό το 0,06*3*2=0,36 που μας κάνει 0,36 λεπτά είναι κάτι που μόνο εσείς ξέρετε .
      5ον Το μόνο κατανοητό από το σχόλιό σας είναι το αντιλαϊκό μένος . Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση πάντα με στοιχεία.
      Και πάλι τα σέβη μου

      Διαγραφή
  7. Αντιπαρέρχομαι την αιχμή για την ανωνυμία μου και συνεχίζω. Το σλαβα σταλινου δεν είναι όνομα αλλά η φράση δόξα στο στάλιν στο μεγαλύτερο ηγέτη της ιστορίας.
    Με τη μάνα του στουρνάρα δεν ε΄χω καμμία σχέση.
    Οι υπολογισμοί που έκανα είναι πολύ απλοί. Αν έχεις νυκτερινό τιμολόγιο που σου συνιστώ να βάλεις και να ξέρεις ότι νυκτερινό τιμολόγιο έχει η συνττριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών της Αθήνας εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
    Με το νυκτερινό τιμοόγιο λοιπόν δεν υπάρχει κλιμάκωση και η τιμή της KW ε΄ναι 0,06 την ώρα. Γιαυτό υπολόγισα τις 3 κιλοβατώρες * το 0,06 την ώρα επί 2 ώρες το πρωί και 2 το μεσημέρι και έβγαλα 0,36 λεπτά το κάθε δίωρο.
    Επίσης υπολόγισα 4 ώρες με το κλασικό τιμολόγιο το οποίο υπολόγισα κατά μέσον όρο στο 0,12 την ώρα και έβγαλα άλλα 1,4 ευρω το τετράωρο, ητοι έβγαλα ότι το κόστος του ρεύματος για 8 'ωρες θέρμανσης είναι 2 ευρώ την ημέρα.
    Τώρα αυτά τα περί αντιλαικού μένους επίσης τα αντιπαρέρχομαι.
    ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΣΤΑΛΙΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη που δεν γνωρίζω Ρώσικα
      Στο άρθρο σκόπιμα δεν αναφέρονται τιμές αλλά kwh γιατί η κατανάλωση σε όλο το κόσμο μετριέται και υπολογίζεται σε kwh ( ισχύς kw x ώρες χρήσης ) και γιατί η τιμή εξαρτάται από την κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου και το συνολικό ύψος της κατανάλωσης δηλαδή κλιμακωτά . Ενημερωθείτε εδώ http://www.dei.gr/el/ola-osa-prepei-na-kserete-gia-to-koinwniko-oikiako-timologio
      Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται μόνον στην ημερήσια κατανάλωση
      Για οτιδήποτε σχετικά με την κατανάλωση που υπολογίζεται σε KWH στη διάθεσή σας
      Το ισχυρότερό σας επιχείρημα περί ΣΤΑΛΙΝ δεν με έπεισε γιατί δεν γνωρίζω Ρώσικα όπως εσείς .

      Διαγραφή
  8. Αξιότιμε "θαυμαστή του Στάλιν"
    Απ΄ όσο κατάλαβε το "λαικό" μυαλό μου, το άρθρο σχολιάζει την ενέργεια των αρχόντων της "Μπανανίας", να υποσχεθούν για μία ακόμη φορά σ΄αυτούς που θεωρούν κάφρους φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η συγκεκριμένη διάταξη "μπάζει" από παντού. Την ονοματίζω διάταξη, γιατί μου φαίνεται πολύ βαρύς ο όρος νόμος που άκουσα από τους εμπνευστές του. Ο νόμος φτιάχνεται για να εφαρμόζεται και όχι για να ανακοινώνεται μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα.
    10 λοιπόν συναρμόδιοι υπουργοί, μας ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση αυξημένων ρύπων θα ... απαγορεύεται η επιθετική οδήγηση, θα κλείνουν τα σχολεία, τα δημόσια κτήρια θα κλείνουν την κεντρική θέρμανση καί όσοι καίνε ξύλα θα καίνε ρεύμα για να ζεσταθούν γιατί θα είναι δωρεάν για τους φτωχότερους από αυτούς. Δηλαδή αυτές τις μέρες, οι τροχονόμοι θα δίνουν κλήσεις σε όποιον πατάει γκάζι-φρένο περισσότερο απ το κανονικό, τα παιδιά θα φεύγουν από τα σχολεία και θα πηγαίνουν στο σπίτι τους όπου θα ζεσταίνονται από το φτηνό πετρέλαιο ή από το δωρεάν ρεύμα, όπως επίσης και οι συναλλασόμενοι με υπηρεσίες του δημοσίου.
    Συγνώμη για τη μεγάλη παρένθεση, ας ξαναγυρίσουμε στην επίμαχη λέξη. Λέω λοιπόν οτι ο σκοπός ήταν απλά να ακουστεί η λέξη δωρεάν. Τι κι αν δεν υπάρχει δυνατότητα μέτρησης της πραγματικής κατανάλωσης του ρεύματος αυτές τις μέρες. Τι κι αν οι πραγματικά φτωχότεροι δεν έχουν καν ρεύμα κι αδυνατούν να το πληρώσουν εδώ και μήνες. Τους το επανασυνδέουν λέει για τις γιορτές και μετά θα κάνουν διακανονισμό. Είναι προφανές δηλαδή οτι ο Αη Βασίλης θα τους δώσει τη δυνατότητα να το πληρώνουν με το νέο έτος. Τι κι αν ενώ είσαι στο κοινωνικό τιμολόγιο, πρέπει μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ πρέπει να πληρώσεις ΕΕΤΗΔΕ, ή ΕΕΤΑ ή όπως αλλιώς το λένε. Σημασία έχει να ακουστεί η μαγική λέξη ΔΩΡΕΑΝ.
    Θαυμαστής του ...Κλίντον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Τι κι αν δεν υπάρχει δυνατότητα μέτρησης της πραγματικής κατανάλωσης του ρεύματος αυτές τις μέρες. »
      Για βορειοκορεάτης μου φαίνεσαι.
      Υποψιάζομαι ότι διαφωνείς με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που στηρίζει την εθνική μας κυβέρνηση την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και ειδικού σκοπού.

      Διαγραφή
  9. Φτου να πάρει... πώς με κατάλαβες; :)
    Θαυμαστής του ...Κλίντον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας